bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Informațiile necesare pentru introducerea ordinelor


Tranzacțiile la Bursa de Valori București se realizează printr-un mecanism care asigură brokerilor un acces direct și continuu la informații despre preț, precum și rapoartele furnizate de emitenți. În acest fel, brokerii și clienții acestora au posibilitatea de a lua decizii de investiții in cunoștință de cauză. În timpul tranzacționării, cumpărătorul nu întâlnește de fapt vânzătorul întrucât ordinele sunt plasate practic, prin intermediul unui broker licențiat - intermediarul. Odată ce clientul trimite intermediarului său ordinul de cumpărare sau de vânzare, intermediarul introduce ordinul în sistemul de tranzacționare, unde cererea întâlneste alte ordine si dupa negocierea pretului, tranzacția se incheie. Bursa trimite apoi confirmarea tranzacției către intermediar și datele privind participanții tranzacției către Depozitarul Central, în vederea compensării și decontării. Ulterior, Depozitarul Central efectuează transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor, în schimbul unei plăți între conturile clienților în cauză. Echivalentul acțiunilor în bani este virat în contul brokerului, care îl distribuie mai departe clienților pentru care a intermediat tranzacția.
11
În timpul orelor de tranzacționare, ordinele sunt introduse în piață în mod continuu, schimbând astfel echilibrul între cerere și ofertă și, în consecință generarea în orice moment unui nou preț. Executarea tranzacției este urmată de compensare și decontare, apoi a transferului de proprietate. Instrumentele financiare sunt transferate noului proprietar (cumpărătorul) și echivalentul lor în bani este transferat în contul vânzătorului. Procesul este finalizat în termen de două zile lucrătoare (T + 2) de la data tranzacției inițiale. Acest lucru înseamnă că a doua zi lucrătoare după tranzacție, cumpărătorul va avea acțiunile disponibile în portofoliul său și vânzătorul va primi bani pentru acțiunile vândute. 

Înaintea oricărei operațiuni de cumpărare și vânzare a acțiunilor, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

  • Nume companie și simbol: Fiecare companie are un simbol de identificare. Este posibil să fi observat deja că în articole și rapoarte, simbolul este, de obicei, prezentat în paranteze, imediat după numele companiei. De exemplu, pentru Bursa de Valori București simbolul este BVB; pentru Banca Transilvania simbolul este TLV.
  • Număr de acțiuni: este necesar să specifici numărul, iar în cazul cumpărării, suma de lei maximă pe care ești dispus să o aloci.
  • Prețul acțiunii: ordin la piață, ordin limită sau ordin stop? Ordinul la piață intervine când clientul transmite brokerului său să cumpere sau să vândă acțiuni sau alte valori mobiliare din portofoliu la prețul curent, numit prețul pieței. Prețul la care se execută ordinul este cel mai bun preț găsit pe piață pentru ordinele de sens contrar (cel mai bun preț de cumpărare disponibil în piață pentru un ordin de vânzare și cel mai bun preț de vânzare disponibil în piață pentru un ordin de cumpărare din partea clientului). De asemenea, clientul poate da un ordin limită, indicând brokerului să cumpere sau să vândă doar la un preț indicat sau la unul mai avantajos. Ordinul stop implică o situație în care clientul instructează brokerul să cumpere sau să vândă la prețul pieței odată ce titlurile de valoare ajung la un anumit preț țintă, numit de asemenea „preț stop”. Astfel de ordine sunt plasate în mod specific cu scopul de a limita pierderile sau de a proteja câștigurile.
  • Valabilitatea unui ordin: ordinul deschis, ordinul zi sau ordin fill-or-kill? Ordinul zi este un ordin de a cumpăra sau vinde care expiră la sfârșitul zilei dacă nu este executat. Un ordin deschis este un ordin de a cumpăra sau vinde o valoare mobiliară care rămâne în vigoare până când este fie anulat de client sau executat, fie eliminat automat de sistem dacă datorită evoluției prețului de tranzacționare pentru respectivul instrument, prețul ordinului nu se mai încadrează în intervalul reglementat de variație maximă admisă. Un ordin fill-or-kill este un ordin care necesită executarea imediată a întregii cantități. Dacă acest ordin nu poate fi executat imediat el este anulat.
  • Comisionul de intermediere și costul total al tranzacției pentru ordin.

Cum urmărești evoluția prețurilor?


Poți verifica prețurile zilnice ale acțiunilor în secțiunea economică a majorității ziarelor sau online. De regulă, vor fi afișate următoarele prețuri:

  • Prețul de închidere, care este ultimul preț de tranzacționare înregistrat la închiderea pieței;
  • Cel mai mare preț al zilei, adică cel mai mare preț plătit pentru acțiunea respectivă în timpul zilei de tranzacționare;
  • Cel mai mic preț al zilei, adică cel mai mic preț plătit pentru acțiunea respectivă în timpul zilei de tranzacționare;
  • Variația prețului, comparativ cu ultimul preț înregistrat de acțiunea respectivă la finalul precedentei zile de tranzacționare.

Semnele (+) și (-) înaintea cifrei arată dacă o acțiune a crescut sau a scăzut față de prețul de la închiderea zilei precedente. Dacă nu este evidențiat în niciun alt fel, înseamnă că prețul a stagnat la nivelul celui de la închiderea zilei anterioare.

Structura ședinței de tranzacționare


Bursa de Valori București tranzacționează zilnic de luni până vineri. 

Sesiunea de tranzacționare la Bursa de Valori București are următoarele etape: 

  • Pre-deschidere: Se referă la etapa din ședința de tranzacționare în care pot fi introduse ordine de tranzacționare, dar nu se înregistrează tranzacții și este urmată de etapa tranzacționare;
  • Deschidere: Este starea pieței, ulterior etapei de pre-deschidere în care se determină prețul de deschidere pe baza ordinelor de cumpărare și vânzare din piață din acel moment;
  • Tranzacționare continuă: Este denumirea etapei ședinței de tranzacționare în care sunt introduse ordine și se înregistrează tranzațtii sau
  • Tranzacționare pe modelul licitație: Spre deosebire de tranzacționarea continuă, în modelul de tranzacționare pe bază de licitație, ședința de tranzacționare pentru simbolul respectiv este în cea mai mare parte în faza de pre-deschidere. O acțiune este tranzacționată fie utilizând modelul de tranzacționare continuă, fie pe modelul licitație, conform selecției BVB, pe baza lichidității simbolului respectiv. Orarul de tranzacționare la BVB, cu toate etapele și momentele sale, este disponibil pe pagina de internet a BVB;
  • Pre-inchidere: Se referă la etapa din ședința de tranzacționare în care pot fi introduse ordine de tranzacționare, dar nu se înregistrează tranzacții. De regulă este urmată de etapa tranzacționare la închidere sau de închidere, în funcție de caracteristicile pieței și ale instrumentului financiar;
  • Inchidere: Este o etapă a ședinței de tranzacționare, în care sistemul de tranzacționare încheie etapa pre-închidere și în care se determină prețul de închidere;
  • Tranzacționare la închidere (trading at last): Este o etapă a ședinței de tranzacționare pe piața principală a BVB și în care pot fi introduse ordine și înregistrate tranzacții la un preț unic, preț de închidere.

Informații detaliate sunt disponibile pe site-ul BVB: http://www.bvb.ro/TradingAndStatistics/TradingSessionSchedule 

Cum tranzacționezi singur? Încearcă contul DEMO


Pentru investitorii actuali sau viitori, site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro) este sursa multor informații utile. Mai jos sunt redate câteva informații disponibile despre o companie emitentă și explicațiile aferente.

Astfel de informații pot fi accesate și de pe smartphone sau tabletă, prin intermediul aplicațiilor lansate de Bursa de Valori București, astfel încât investitorii să fie la curent cu piața românească de capital.

Bursa de Valori București îți oferă posibilitatea să îți creezi un cont demonstrativ, care permite familiarizarea cu mediul real de tranzacționare, dar prin folosirea unui cont virtual. Astfel, poți utiliza varianta desktop prin accesarea https://demo.arenaxt.ro/ sau descarca de pe App Store sau Google Play aplicatia BVBTrading și obținerea unor date de logare de la adresa www.bvb.ro/demo

Cele mai importante informații de pe website-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro ) sunt disponibile și pe mobil, prin intermediul aplicației BVB.

În plus, aplicația BVB Trading app, oferp tranzacționare online, aplicația fiind una dinamica și ușor de utilizat. Aplicația este dedicată investitorilor care doresc să își administreze activ portofoliile și să fie conectați la piață. Aplicația este disponibilă gratuit în Google Play și App Store pentru clienții brokerilor care oferă acces la platforma de tranzacționare Arena XT, oferită de Bursa de Valori București.

Bursa de Valori București oferă și conturi demonstrative, care permit familiarizarea cu mediul real de tranzacționare, prin folosirea unui cont virtual. Varianta desktop este disponibilă la www.bvb.ro/demo sau prin aplicația de mobil descrisă mai sus – BVB Trading de pe App Store sau Google Play. 

Contul virtual este alimentat automat cu 20.000 de lei, care pot fi folosiți pentru alcătuirea un portofoliu de acțiuni. Banii pot fi investiți atât în acțiuni ale companiilor listate pe piața principală a Bursei de Valori București, cât și ale celor listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare AeRO. 
12-1 12-3 12-2
Pentru a realiza un portofoliu din aplicația de mobil, în secțiunea de căutare, se introduce numele sau simbolul bursier al companiei (ticker), format din două, trei sau patru litere. De exemplu, dacă doresc să cumpăr acțiunea companiei Bursa de Valori București, voi introduce simbolul (BVB) în caseta de căutare.

Fiecare companie listată la Bursa de Valori București are un profil unic în aplicație, care conține informații despre prețul de vânzare și de cumpărare (SELL si BUY), date și volume de tranzacționare, ordinele plasate în piață, graficul de evoluție și cele mai importante știri.

Pentru a cumpăra acțiuni, trebuie plasat un ordin de cumpărare, prin apăsarea butonului BUY. Se introduce numărul de acțiuni (100) și se apasă “Submit”. Astfel, la prețul de 21.2 lei/acțiune, se vor plăti 2.120 lei.

Se repetă aceiași pași pentru fiecare ordin în parte, până când portofoliul este finalizat. Acesta este creat in funcție de profilul fiecărui utilizator, de analiza pe care acesta o face și de apetitul său la risc. Cei 20.000 de lei pot fi investiți treptat, fără a exista vreo restricție privind durata sau modalitatea de investiție a sumei. Mai jos este expus un model de portofoliu virtual. Acesta conține titlurile a șase companii. În funcție de evoluția pieței și a companiilor, se pot cumpăra mai multe acțiuni ale unei companii deja existente în portofoliu sau se pot vinde, pentru a investi în alte societăți.
12-4 12-5 12-6
Versiunea pentru desktop a Arena XT oferă aceleași facilități, adaptate pentru PC. Logarea în platformă se face cu aceleași date ca și pe versiunea de mobil. Aceasta este împărțită în mai multe ferestre, care conțin: lista companiilor, date despre portofoliu, ordine, tranzacții și știri de piață.

Odată intrat în platformă, un tur de prezentare este oferit, pentru a te familiariza cu functionalitățile de bază. Secțiunea de urmărire a pieței (Market Watch) – în partea dreaptă - în care se pot vedea datele primare de piață pentru instrumentele urmărite (acțiuni preferate). Informațiile din această secțiune sunt actualizate în timp real pe masură ce au loc noi evenimente în sistemul central al bursei. Acțiunile pot fi sortate pe baza unor criterii cum ar fi: valoare, volum, variația prețului.
Fereastra centrală reprezintă secțiunea de Operațiuni, în care ai posibilitatea de a vedea și modifica datele personale (ordine, tranzacții, activitate de tranzacționare, portofoliu). De asemenea, în această secțiune pot fi accesate și graficele de prețuri.
12-7

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara