bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Valoarea în timp a banilor 


Atunci când vorbim de valoarea în timp a banilor plecăm de la premiza că o anumită sumă de bani (100.000 RON de exemplu) valorează mai mult astăzi decăt aceeași suma de bani în viitor datorită capacității de a produce randament (câștig) a banilor. Cu alte cuvinte, dacă astăzi am o sumă de bani pe care o pot investi în instrumente care-mi pot aduce un randament pozitiv (într-un depozit bancar, în fonduri de obligațiuni, mixte sau de acțiuni, în acțiuni, etc.) în viitor această sumă va valora mai mult.

Să presupunem că am de ales între a primi astăzi 100.000 RON sau de a primi în 3 ani 104.000 RON. Presupunem că randamentul anual al investiției mele este de 3%.

100.000 RON investiți la un randament anual de 3% nu sunt egali cu 100.000 RON sau cu 104.000 RON în 3 ani. 

Pentru a calcula Valoarea viitoare a banilor folosim formula de mai jos:

FV = PV*(1+i)^N ;

FV - Valoarea viitoare a baniilor;

PV - Valoarea prezentă (100.000 RON în exemplul nostru);

I -  Randamentul anualizat (3% în exemplul nostru);

N – Număr de ani (3 ani în exemplul nostru);

Valoarea viitoare (în 3 ani) a 100.000 RON este = 100.000 *(1+3%)^3 = 109.273 RON

Cu alte cuvinte 100.000 RON investiți astăzi la un randament anualizat de 3% vor valora în viitor 109.273 RON. Dacă randamentul anualizat al investiției este de 6% sau 10% valoarea investiției ajunge la 119.102 respectiv 133.100 RON

Valoarea prezentă pentru acei 100.000 RON pe care o să-i primim peste trei ani, îi putem calcula după formula: 

PV=FV/(1+i)^N = 100.000 *(1+3%)^3 = 91.514 RON

Daca ni se oferă aceeași sumă de bani acum sau peste 3 ani, tendința firească (economică și logică) este să acceptăm banii acum. Dacă în schimb, ni se oferă 95.000 RON acum sau 100.000 RON peste trei ani, iar noi putem investi pentru 3 ani la un randament anualizat de 3% atunci vom alege să luăm acum 95.000 RON deoarece valoarea prezentă a celor 100.000 RON primiți în viitor este mai mică (de doar 91.514 RON).
Managementul resurselor
Informații oferite de OTP Asset Management

Diversificarea


Orice discuție despre diversificare trebuie legată de risc, motiv pentru care începem discuția despre diversificare prin a explica pe scurt principale riscuri la care suntem expuși. Orice investiție implică două tipuri de risc: riscul sistematic  și riscul nesistematic. Riscul sistematic sau riscul de piață (sau risc de sistem, dacă este mai usor de ințeles) nu poate fi eliminat prin diversificare și este asociat într-o măsură mai mare sau mai mică oricărui instrument financiar (exemplu: inflație, risc de dobândă, risc valutar, instabilitate politică, război, etc.). Riscul nesistematic sau riscul diversificabil este cel specific unei țări, companii, industrii, etc., și poate fi redus prin diversificare.

Diversificarea este cea mai simplă metodă de diminuare a riscului, prin alocarea investițiilor către mai multe oportunități investiționale. Tehnica diversificării caută să maximizeze randamentul așteptat prin investiții în clase de active care ar trebui să reacționeze diferit la același eveniment. Orice investiție implică un anumit risc. Și tot timpul trebuie să ne amintim că există o relație puternică și direct proporțională între riscul asumat și câștigul așteptat. Diversificarea nu este o garanție împotriva pierderilor potențiale, ci este o componentă importantă pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung. 

Dacă vorbim de portofoliul nostru, este important să includem în el toate activele, inclusiv cele imobiliare. Componenta imobiliara poate avea o pondere importantă în portofoliu și poate fi greu de diversificat, deși este parte integrantă din portofoliul pe care îl deținem.

De preferat, atunci când ne construim un portofoliu de investiții, acesta este bine să aibă un orizont de timp îndelungat, de peste 10-15 ani și în care să avem libertatea să alegem instrumentele care să ne aducă potențialul de câștig dorit și riscul asumat. Astfel, un fond diversificat are o politică de investiții axată pe mai multe tipuri de clase de active (acțiuni, obligațiuni, depozite), pe mai multe sectoare sau zone geografice. 

Orizontul investițional 


Cât timp dorim să deținem în portofoliu o anumită investiție? Fiecărei investiții pe care o facem, trebui să-i alocăm un orizont de timp încă de la început. Orizontul de timp poate fi definit ca durată în timp pentru care dorim să deținem în portofoliu o anumită investiție. Orizontul de timp trebuie ales în functie de obiectivul pe care investiția trebuie să-l îndeplinească. Pe masură ce se apropie data până la care trebuie realizat obiectivul investitional vom încerca reducerea riscului de piață prin investiții mai conservatoare.

Orizontul de timp al unei investiții poate varia de la câteva secunde, la 30 de ani. De exemplu, dacă ne propunem să economisim pentru vârsta de 60+ lunar o anumită sumă de bani și o investim în fonduri de investiții sau acțiuni, orizontul nostru investițional poate fi și 30 de ani. Chiar și așa, ar trebui să analizăm anual portofoliul și să facem realocări între clase de active dacă este cazul sau dacă există oportunități (între acțiuni, obligațiuni, fonduri de investiții de exemplu).  

Atunci când vorbim de orizontul investițional putem evalua factorul timp prin încadrarea într-una din cele trei categorii: termen scurt, termen mediu și termen lung. Fiecare dintre noi trebuie să definească ce înseamnă termen scurt sau lung. În general, specialiștii în domeniu se referă la termen scurt pentru o perioadă mai mică de 3 ani, pe când termen lung este înțeles ca o perioadă de peste 10-15 ani. În funcție de obiectivul investițional pe care-l avem, trebuie să fim conștienți că fluctuațiile de portofoliu reprezintă un risc mai mare pe termen scurt, un risc care poate fi ușor atenuat pe un orizont de timp mai mare.

Marea majoritate a investitorilor nu analizează portofoliul la nivel global (de ex.: toate clasele de active avute în portofoliu și corelația dintre ele), ci mai degrabă îl privește țintit (fiecare investiție are un obiectiv și un grad de risc asumat separat de celelalte investiții). De exemplu, pentru asigurarea nevoilor de bază sunt preferate activele cu cel mai mic grad de risc precum depozitele bancare, obligațiunile suverane, fondurile de obligațiuni,  iar pentru asigurarea unor nevoi pe o treaptă superioară  (o croazieră în jurul lumii, etc.) fondurile sunt direcționate către investiții cu grad de risc mai ridicat precum acțiunile, fondurile de acțiuni sau chiar piața forex. Aici trebuie menționat că cea mai mare parte a românilor privește investițiile imobiliare (apartamente ce pot fi închiriate de exemplu) ca pe niște investiții cu un risc foarte scăzut.

Portofoliul pe care-l construim fiecare dintre noi pentru viitorul îndepărtat poate conține diferite clase de active ce au diferite orizonturi investiționale (pentru care ne asumăm riscuri diferite). Putem aloca o parte din portofoliu pentru trading activ (capital speculativ, ne asumăm un risc foarte mare) având la bază analiza tehnică (pe indici bursieri, valute, etc.), caz în care orizontul nostru investițional este de la câteva secunde la câteva luni.

Managementul eficient al riscului și câștigului


Toate investițiile implică un randament potențial și un risc. Activele considerate ca fiind fără risc sunt titlurile de stat, însă și acestea au risc de piață dacă se dorește vânzarea lor înainte de maturitatea finală a obligațiunilor. Raportul dintre risc și randament se bazează pe principiul, conform căruia, nicio masă nu este gratuită. Câștigul potențial crește pe masură ce crește riscul – cu alte cuvinte profiturile mai mari pot fi obținute doar cu asumarea unor riscuri mai mari (ce ne pot aduce pierderi). Atenție! Nu există nicio garanție că asumarea unor riscuri mai mari ne poate aduce câștiguri mai mari. Asumându-ne riscuri mai mari este posibil să câștigăm mai mult sau este posibil să pierdem mai mult. 

Conform anumitor surse, riscul este definit ca probabilitatea de a avea un randament al investiției diferit de cel așteptat de noi. Unitatea de măsură este abaterea standard în cazul acesta. Nu vom insista la momentul acesta pe abaterea standard ca măsura a riscului deoarece are la bază date istorice și calcularea ei cu exactitate poate prezenta dificultăți. O unitate de măsură mai relevantă este raportul câștig potențial/risc asumat. Raportul optim dintre randamentul așteptat și riscul asumat este dat de dorința de a obține câștiguri cât mai mari și dorința de a ne asuma riscuri cât mai mici. 

Fiecare dintre noi ar trebui să începem prin a determina care este riscul maxim pe care ni-l asumăm pentru ca ulterior să analizăm toate oportunitățile investiționale pe care le avem la dispoziție și să alegem oportunitățile cu cel mai mare raport „câștig potențial/risc asumat”. Pe cât de simplu pare în teorie pe atât de complicat poate deveni în realitate. Toleranța și abilitatea de a acepta un risc diferă de la o persoană la alta și depinde printre altele de profilul psihologic, de obiectivele, de veniturile și de situația personală a fiecăruia. 

Pentru a înțelege mai bine administrarea raportului câștig/risc (sau risc/câștig) să presupunem că trebuie să alegem între trei scenarii investiționale ce prezintă următoarele caracteristici:

Investiția A: câștig potențial așteptat 50%; pierdere maximă potențială 50%; câștig/risc=1.00

Investiția B: câștig potențial așteptat 50%; pierdere maximă potențială 40%; câștig/risc=1.25

Investiția C: câștig potențial așteptat 30%; pierdere maximă potențială 10%; câștig/risc=3.00

Ce oportunitate investițională ar trebui să alegem?

Chiar dacă investiția C are cel mai mic câștig potențial, ea are cel mai mare (bun) raport câștig potențial/risc = 3.00, motiv pentru care ar trebui să adăugăm în portofoliu investiția C.

Atenție: 

Materialul prezentat face parte din demersul de educare financiară pe care OTP Asset Management Romania îl susține prin proiecte proprii sau prin cele ale partenerilor săi, așa cum este platforma fluentinfinante.ro. În acest sens, materialul este creat în termeni cât mai simpli, ușor de înțeles și nu urmează terminologia și definițiile prezente în legislația în vigoare.

Recomandăm ferm înaintea oricărei investiții, aprofundarea legislației în vigoare și a documentelor fondurilor alese spre investiție.

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara