bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Ce este economisirea și ce este investiția


Economisirea este excesul veniturilor tale fața de cheltuielile tale. În general, aceasta se face În conturi de economii la bănci sau în depozite bancare. Banii sunt în siguranță, primești o dobândă mică și sunt la îndemână, putând fi accesați atunci când ai nevoie de ei. Totuși, un plan de economisire nu îți poate aduce un câștig ridicat pe termen lung, și luând în considerare impactul inflației, sau creșterea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, probabil că puterea reală de cumpărare a banilor va scădea. Investițiile, pe de altă parte, te pot ajuta să îți crești averea. Deși valoarea unor investiții poate crește sau scădea în timp, pe termen lung analizele de piață au demonstrat că investițiile aduc un câștig mai mare decât conturile de economii.

Este important să iei în considerare efectele inflației asupra banilor tăi. Inflația este creșterea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor. Pe măsură ce prețurile acestora cresc, valoarea monedei, leul spre exemplu, scade și o persoană ajunge să nu mai poată cumpăra la fel de mult cu aceeași sumă de bani ca în anii trecuț.

În esență, diferența între economisire și investiție este aceea că economiile sunt doar bani puși deoparte, care te ajută să păstrezi banii, în timp ce investițiile presupun ca banii tăi să se multiplice într-o perioadă de timp.

Investițiile au trei obiective cheie: siguranță, câștig si lichiditate. Într-un scenariu ideal, aceasta Înseamnă că o persoană își dorește ca investiția să fie absolut sigură, în timp ce generează câștiguri atractive și, totodată, oferă o lichiditate ridicată. Totuși, realitatea arată că este dificil să ai în același timp toate aceste trei obiective. De obicei, un obiectiv îl îndepărtează pe altul. Spre exemplu, dacă o persoană își dorește câștiguri ridicate, va trebui să își asume unele riscuri; sau dacă vrea lichiditate mare, va trebui să facă un compromis în ceea ce privește câștigul. Din acest motiv, fiecare persoană are nevoie de propriul plan de investiții care să se potrivească situației sale – nevoilor financiare în funcție de vârstă, a stadiului în care se află cariera sa, mărimea familiei, nevoile altor membri ai familiei etc.

Primii 4 pași spre câștigarea independenței financiare 

1. Cheltuie mai puțin decât câștigi 
Această maximă poate părea evidentă, însă oamenii au dificultăți în aplicarea sa. Dacă cheltui mai mult decât câștigi, nu vei reuși niciodată să devii independent financiar. Vei plăti bani pentru alții pentru tot restul vieții tale. Cu cât începi mai repede să aplici această regulă în viața ta, cu atât mai bine, dar niciodată nu este prea târziu.

2. Economisește minim 10% din veniturile tale și investește-le înțelept 
Dacă nu economisești în timpul vieții profesionale active sau începi mai târziu, sunt sanșe să te pensionezi sărac. Economisirea unei sume fixe lunare din banii pe care îi ai la dispoziție sau ulterior din salariu te poate ajuta să acumulezi bani pentru viitor. Cheia este însă să investești sumele economisite, pentru a-ți crește averea în timp. Să începi chiar cu 50 de lei pe lună poate genera rezultate bune pe termen lung, atâta timp cât banii sunt alocați înțelept și li se permite să crească prin intermediul diverselor instrumente financiare. Spre exemplu, mai jos ai un tabel care evidențiază evoluția valorii economiilor lunare, în timp și cu un randament de 6% pe an. Atât suma economisită este lunară, cât și dobânda platită este lunară.

Despre Bursă


Într-o definitie simplificată, Bursa este o piață, un loc unde se vând și se cumpără diferite active – acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare – cu respectarea reglementărilor specifice pieței de capital. 

Bursa, ca operator de piață, are rolul să faciliteze fluxurile de bani între investitori (cei care economisesc capital și vor să îl investească, „să îl înmulțească”) și emitenții de acțiuni (cei care au nevoie de capital pentru investiții în vederea dezvoltării afacerii lor).

Atunci când investitorul crede că o companie are potențial de dezvoltare, îi cumpără acțiunile în primul rând pentru a participa la afacere și abia apoi, în al doilea rând, pentru a le vinde mai scump după regula nescrisă a pieței de capital: “Cumpără ieftin și vinde scump!”.

Investitorii pot cumpăra astfel acțiuni nou emise, operațiune prin care firma obtine fluxul de numerar necesar pentru investiții ce duce la creșterea valorii sale, respectiv cumpără acțiuni disponibile la tranzacționare, numerarul mergând la vânzătorul acțiunilor.

Tranzacțiile la Bursa de Valori București se derulează printr-un mecanism care asigură accesul direct și continuu al intermediarilor (brokerilor) la informațiile referitoare la pret și la rapoartele furnizate de emitenții listați, oferind astfel posibilitatea clienților de a lua decizia de investiție.
La Bursă, cumpărătorul nu se întâlnește efectiv cu vânzătorul, ci tranzacția se realizează prin intermediul unui broker autorizat, denumit intermediar participant la piață. Astfel, clientul dă brokerului ordinul de cumpărare/ vânzare, brokerul introduce ordinul în sistemul bursei unde se întâlneste cu alte ordine, iar după negocierea prețului, are loc tranzacția. Bursa transmite apoi brokerului confirmarea realizării tranzacției, iar Depozitarului Central datele participanților pentru compensarea/decontarea tranzacției. Depozitarul Central realizează, ulterior, transferul de proprietate al acțiunilor contra plață, între conturile între care s-au realizat tranzacțiile. Banii/acțiunile intră în contul brokerului care, ulterior, le distribuie clientului pentru care a intermediat tranzacția.

Înțelegerea piețelor și a finanțării prin intermediul bursei


De obicei, economiile personale ale unui antreprenor și, dacă este necesar, contribuții de la prieteni/rude sunt sursa de fonduri pentru începerea unei afaceri noi. Pentru un proiect mare, însă, întrucat necesarul de finanțare este mai mare, companiile vor avea nevoie de credite, dar vor merge chiar dincolo de acestea. Astfel, disponibilitatea capitalului este unul dintre cele mai importante aspecte în înființarea sau extinderea unei afaceri la scară largă. Există o modalitate de a atrage capital dincolo de cercul apropiat de prieteni și rude. Aceasta implică atragerea capitalului de la publicul din întreaga țară prin vânzarea de acțiuni ale companiei pentru prima dată, operațiune cunoscută și sub numele de listare. Procesul este de obicei numit Ofertă Publică Inițiala sau IPO.

Pentru aceasta, compania trebuie să invite investitorii printr-un document de ofertă care include detalii complete despre istoricul companiei, proiectul său, modelul său de afacere, estimările privind profitabilitatea etc. Când cuiva i se pare convingătoare această oportunitate de investiție, poate subscrie în oferta publică, iar după alocare devine acționar al companiei. Acesta este motivul pentru care, prin agregare, chiar și sumele mici de la un număr foarte mare de persoane ajung să fie capital utilizabil pentru corporatii. Mecanismul prin care companiile atrag bani de la public este numit piața primară.
Introducere în domeniul piețelor de capital
Informații oferite de Bursa de Valori București

Lectia urmatoare
Lectia anterioara
   

CURSURI ONLINE

* randament anual 6%

3. Crează-ți un plan de investiții si permite investițiilor tale să crească 
Așa cum spunea și Winston Churchill, “dacă eșuezi în planificare, îți planifici să eșuezi”. Dacă vrei să îți îndeplinești obiectivele investiționale, oricare ar fi acestea, este foarte important să îți creezi un plan de investiție. Apoi, trebuie să îți urmezi planul și doar să îl adaptezi atunci când apar schimbări semnificative ale factorilor de bază. În mod ideal, lasă investiția în pace și lasă magia compunerii să lucreze. Dar începe acum.

4. Înțelege Puterea Compunerii (the power of compounding)
Principiul compunerii arată că și o sumă mică de bani, dar în timp, poate ajunge o investiție uriașă. Pentru tine asta înseamnă că dacă investești, chiar și o sumă mică, într-un activ a cărui valoare crește în timp, și apoi reinvestești câștigul din investiția ta (dobânda pe care o primești, chiria pe care o încasezi pentru investiția în proprietatea pe care ai inchiriat-o, sau dividendele primite de la compania unde ești acționar), magia compunerii va face miracole pentru tine.
2
Tranzacția implică două fluxuri între cumpărător și vânzător: fluxul de transfer al banilor și fluxul de transfer al instrumentelor financiare prin transcrierea noului deținător în registrul acționarilor. Derularea și finalizarea tranzacției se efectuează în intervalul T+2, adică la două zile lucratoare de la data tranzacției. Astfel, în a doua zi lucrătoare de la tranzacție, cumpărătorul are în portofoliu instrumentele achiziționate, iar la vânzător ajung banii incasați pentru instrumentele vândute. Vei afla mai multe despre instutițiile specifice, relația dintre un investitor și broker, cum să tranzacționezi și multe alte informații utile în următoarele capitole din această platformă. 
Este de reținut faptul că atunci când tu ești acționar și ai nevoie de banii tăi, poți vinde aceste acțiuni altor acționari sau unor noi investitori pe bursă. Astfel de tranzacții nu reduc sau afectează capitalul unei companii. Bursele aduc laolaltă astfel de vânzători și cumpărători prin intermediul brokerilor și facilitează tranzacționarea. Astfel, companiilor care atrag bani de la public li se cere să listeze neapărat acțiunile la o bursă care permite tranzacționarea din orice colț al țării. Mecanismul cumpărării și vânzării acțiunilor pe o bursă este cunoscut sub numele de piață secundară.

Nu trebuie neapărat să cumperi acțiuni la o companie în cadrul unei oferte publice inițiale. Oricând poți cumpăra acțiuni la orice companie listată la bursă.

Ca acționar, ești co-proprietar al companiei și îndreptățit să beneficiezi de toate drepturile de proprietate, inclusiv de dividend: profitul distribuit de companie proprietarilor. În decursul anilor dacă o companie performează bine, alți investitori vor dori să devină proprietari ai unei astfel de companii prin cumpărarea acțiunilor companiei. Rezultatele bune ale companiei emitente (profituri, creștere, dividende) duc la creșterea cererii pentru aceste acțiuni, care duce la creșterea prețului acțiunilor. Astfel, ai oportunitatea să vinzi acțiunile tale la un preț mai mare decât cel la care le-ai cumpărat. În acest mod îți poți crește averea, bineînțeles dacă ai făcut alegerea bună încă de la început atunci când ai cumpărat acțiuni la compania potrivită. Reversul este la fel de valabil! Din acest motiv este important ca un investitor sa fie informat atunci când face o alegere. 
3 graph_table_ff
s