bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Ce este un indice și care este rolul acestuia?


La televizor, la radio, in publicații sau în ziarele financiare se menționează despre piața bursieră că a crescut sau a scăzut. Dar ce înseamnă de fapt când oamenii spun “piața a urcat astăzi”? Și cum poate un investitor urmări evoluția agregată a zeci de companii listate?

Când se vorbește despre “piață”, se face referire la un indice al pieței, care reprezintă un indicator al evoluției pieței. Indicii grupează mai multe acțiuni care sunt reprezentative pentru piață în general, sau pentru un sector specific sau o industrie. Creșterile și scăderile unui indice reflectă evoluția trecută a companiilor reprezentate în indice și de asemenea pot oferi o idee în ceea ce privește asteptările pieței cu privire la profitabilitatea viitoare a companiilor respective în ansamblu. Acest lucru este realizat prin acordarea pentru fiecare acțiune a unei ponderi în structura indicelui.
15

La ce folosesc?


  • Arată direcția/trendul pieței sau a/al unui sector;

  • Pot fi utilizați pentru calculul randamentului pieței/a unui portofoliu din acțiunile componente;

  • Pot reprezenta o referință pentru a analiza evoluția unei acțiuni sau a unui portofoliu (rentabilitate, volatilitate, corelație);

  • Pot fi utilizați pentru investiții, portofoliul rezultat fiind diversificat;

  • Îndeplinesc funcția de activ suport pentru alte produse financiare (ETF-uri, structurate, derivate);

  • Pot fi utilizați pentru identificarea factorilor de influență asupra pieței/unei industrii;

  • Pot fi utilizați în analiză tehnică pentru estimarea trendurilor viitoare.

Cum se calculează?


Metodele de ponderare au evoluat de la o simplă ponderare cu prețul pe acțiune al companiilor, în cazul primului indice din istorie Dow Jones Industrial Average (DJIA), până la ponderarea cu capitalizarea de piață, metoda folosită în prezent de cei mai mulți indici de pe piețele internaționale: S&P 500, STOXX Europe 600, FTSE 100, DAX etc. Dacă prima metodă de ponderare avantaja companiile cu un preț pe acțiune mai mare, ponderarea cu capitalizarea conduce la ponderi mai ridicate companiilor cu o valoare de piață mai ridicată. O variantă a ponderării cu capitalizarea este utilizarea capitalizării free float-ului, adică a acelei părți a capitalizării reprezentată de acțiunile care se pot achiziționa liber din piață.

O altă opțiune este aplicarea de ponderi egale pentru toate companiile din indice, un exemplu în acest sens fiind Value Line Index. În acest caz, companiile cu capitalizare mai redusă sunt avantajate, pentru că au ponderi egale cu cele cu capitalizare mare.

Indicii de piață pot indica fie doar evoluția agregată a prețurilor acțiunilor componente (indici de preț), fie randamentul total al companiilor, adică evoluția prețurilor și randamentul dividendelor oferite de acestea, acolo unde este cazul. Aceștia din urmă se numesc indici de tip total return.

În România, Bursa de Valori București calculează opt indici, toți fiind calculați prin metoda ponderării cu capitalizarea de piață. Șase din ei sunt indici de preț, fiind dezvoltați ulterior și doi indici de tip total return ca variante al celor mai reprezentativi indici ai pieței, BET si BET-XT. 
Indici
Univers
Nr. companii
Pondere maxima
Dividende
BET
Cele mai lichide acțiuni
13
20%
nu
BET-TR
Cele mai lichide acțiuni
13
20%
da
BET-XT
Cele mai lichide acțiuni
25
15%
nu
BET-XT-TR
Cele mai lichide acțiuni
25
15%
da
BET-BK
Cele mai lichide acțiuni
25
7,25% / 4,70%
nu
BET-FI
Sectorial – financiar
variabil (6)
30%
nu
BET-NG
Sectorial – energie & utilități
variabil (11)
30%
nu
BET Plus
Criterii minime free float și lichiditate
variabil (34)
20%
nu
ROTX
Mișcarea acțiunilor 'blue chip'
variabil (8)
20%
nu
* Informații disponibile la data de 27 noiembrie 2017

Investiția în indicii BVB


Pentru a replica un indice al BVB, există mai multe abordări:

Direct – achiziția fiecărei acțiuni componente, urmând ponderile din indice

  • Diversificarea portoofoliului, risc mai scăzut față de investiția una-două acțiuni;
  • Costuri ridicate pentru achiziția fiecărei companii din coșul indicelui;
  • Dificultatea de a replica exact ponderile.

Indirect – printr-un ETF având indicele ca activ suport 

  • Diversificarea portofoliului la un cost scăzut;
  • Costuri scăzute de administrare;
  • Tranzacționare la BVB și existența unui market maker cară asigură contraparte;
  • Transparența – situația valorii unitare activului net (VUAN) este publicată zilnic, iar cea a valorii indicative a activului net (iVUAN) pe tot parcursul ședinței de tranzacționare;
  • Există un singur produs disponibil la BVB (simbol: TVBETETF), limitând astfel opțiunile investitorilor.

Indicii Bursei de Valori București


Bursa de Valori București calculează opt indici:

BET
BET este primul indice dezvoltat de BVB. Este indicele de referință al pieței de capital. BET reflectă evoluția acțiunilor celor mai lichide 13 companii listate pe piața reglementată a BVB, excluzând cele cinci societăți de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Ponderea maximă a unui simbol este de 20%. Principalul criteriu de selecție este lichiditatea acțiunilor. Începând cu 2015 au apărut noi cerințe de transparență, calitate a raportarilor și a comunicării cu investitorii.

BET-TR
BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referință al pieței, BET. Indicele BET-TR reflectă atât evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea. Indicele este compus din cele mai lichide 13 acțiuni, excluzând SIF-urile. Ponderea maximă a unui simbol este de 20%.

BET Plus
BET Plus reflectă evoluția companiilor românești listate pe piața reglementată a BVB care îndeplinesc criterii minime de selecție referitoare la lichiditate și la valoarea acțiunilor incluse în free float, cu excepția societăților de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Ponderea maximă a unui simbol este de 20%. Numărul de acțiuni incluse în indice este variabil.

BET-FI
BET-FI este primul indice sectorial lansat de BVB și reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a altor entități asimilabile acestora. Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Ponderea maximă a unui simbol este de 30%.

BET-BK
Indicele BET-BK a fost construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de către administratorii de fonduri, dar și de alți investitori instituționali. Metodologia de calcul reflectă cerințele legale și limitele de investiții ale fondurilor. Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Indicele include acțiuni emise de 25 de companii.

BET-NG
BET-NG este un indice sectorial care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB și care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente. Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Ponderea maximă a unui simbol în indice este 30%. Numărul de companii componente este variabil.

BET-XT
BET-XT reflectă evoluția prețurilor celor mai tranzacționate 25 de companii de pe piața reglementată a BVB, inclusiv societățile de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului. Ponderea maximă a unui simbol este de 15%.

BET-XT TR
BET-XT-TR este varianta de tip total return a indicelui BET-XT, care include cele mai tranzactionate 25 companii românești listate la BVB. Indicele BET-XT-TR reflectă atât evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea.

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara