bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Selecția titlurilor din portofoliu


Cu ajutorul unui consultant sau intermediar poți învăța cum să identifici tipurile de acțiuni. Sau poți vizita site-ul BVB www.bvb.ro si vedea ce companii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, poti utiliza, de asemenea, urmatoarele surse pentru a obtine informatii:

  • www.investingromania.com. Cel mai amplu spațiu de știri și acțiuni susținut de BVB și agenția națională de presă Agerpres; 
  • Site-urile intermediarilor și publicații;
  • Ziare și reviste de afaceri;
  • Programele de afaceri la TV și Radio;
  • Site-uri și publicații ale furnizorilor de date, cum ar fi Reuters, Bloomberg, Adevarul Financiar etc;
  • Cluburile de investitori.

Atunci când analizezi cumpărarea de acțiuni într-o anumită societate, ar trebui să faci puțină cercetare despre compania respectivă. Îți recomandăm să discuți cu intermediarul și/sau să citești materialul de cercetare care îți poate oferi o mai bună înțelegere a activităților societății și situația de afaceri.

De unde obții informațiile de care ai nevoie: 
Cunoașterea piețelor de capital: cum interpretezi noutățile și știrile
Informații oferite de Bursa de Valori București și Adrian N. Ionescu, jurnalist

SURSA
CE CONTINE ȘI DE UNDE O OBȚII
Rapoartele anuale (și semestriale) ale companiei
Informații generale despre companie, inclusiv datele financiare auditate pentru cel mai recent an. Informații disponibile pe site-ul www.bvb.ro, pe profilul emitentului.
Rapoarte analiști
Rapoartele departamentelor de cercetare ale firmelor de brokeraj conțin diverse informații și date care să susțină recomandările analiștilor de a cumpăra, vinde sau deține acțiuni. Date disponibile de la broker.
Ziare de specialitate 
Website-uri și publicații precum și agenții de știri pot furniza cele mai actualizate evoluții ale unui sector economic, respectiv o companie anume. Important este să o urmărești cu înțelepciune.
Cluburile de investitori
Un astfel de club este o entitate care oferă investitorilor logistica necesară pentru a se întâlni și a-și împărtăși opinii, idei, precum și de a fixa ținte comune în ceea ce privește planificarea financiară. Pentru investitorii obișnuiți este o oportunitate să învețe despre finanțe și despre cum își pot atinge obiectivele financiare.

Cum folosești site-ul BVB și parcurgi profilul emitenților?


Pentru investitorii actuali sau viitori, site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro) este principala sursă de informare. Un profil al companiei BVB prezintă următoarele elemente:
13
(a) TICKER SYMBOL – fiecare instrument financiar are asociat un simbol unic (cod), care poate avea diferite numere sau litere (spre exemplu, simbolul BVB pentru Bursa de Valori București);

(b) PREȚ – cel mai recent preț plătit pentru acțiunea respectivă în ziua curentă;

(c) VARIAȚIE DE PREȚ – Diferența dintre prețul curent și ultimul preț din ziua precedentă.
14
Bid / Ask – cel mai bun preț de cumpărare și cel mai bun preț vânzare (cu 15 min întârziere);

Bid / Ask Vol. – număr de acțiuni disponibile pe partea cumpărătorilor și numărul de acțiuni pentru care sunt ordinele de vânzare;

Bid / Ask Vol. – data și ora la care informațiile de mai sus au fost  modificate;

Ultimul preț – prețul ultimei tranzacții;

Var – variația de preț în bani între prețul curent și ultimul preț din ziua anterioară;

Var (%) – variația de preț procentuală între prețul curent și ultimul preț din ziua anterioară;

Preț deschidere – prețul primei tranzacții al zilei;

Preț maxim – cel mai mare preț de tranzacționare al zilei;

Preț minim – cel mai mic preț de tranzacționare al zilei;

Preț mediu – prețul mediu de tranzacționare al zilei; 

Data/ora – data și ora la care informațiile de mai sus au fost modificate;

Max. 52 săptămâni – Cel mai mare preț înregistrat în precedentele 52 de săptămâni; 

Min. 52 săptămâni – Cel mai mic preț înregistrat în precedentele 52 săptămâni; 

Capitalizare – Capitalizarea companiei;

PER – PER, indicator de evaluare utilizat de investitori, multiplu de preț față de profitul net/acțiune;

P/BV – Price-to-Book-Value, multiplu de preț/valoare contabilă;

EPS – Profit net/acțiune; 

DIVY – Randamentul ultimului dividend plătit față de prețul acțiunii;

Dividend (2014) – Valoarea dividendului în lei pentru anul indicat;

Număr total acțiuni – Numărul total al tuturor acțiunilor emise de societate;

Valoare Nominală – Valoarea nominală al acțiunii;

Capital social – Valoarea capitalului social; 

Data start tranzacționare – prima zi de tranzacționare a acțiunilor la BVB;

Prospect / Memorandum – documentul de listare a companiei.

Unde cauți informații despre companii? Rapoarte curente și periodice


Obligațiile de raportare ale unei companii listate se împart în două mari categorii: raportarea continuă și raportarea periodică a informațiilor, ambele concepte având ca pilon central informația necesară fundamentării deciziei de a investi a participanților la piață.

Obiectivele cerințelor de raportare/comunicare: 

  • asigurarea accesului egal la informația necesară fundamentării deciziei de a investi pentru toti participanții la piață;
  • prevenirea modificarilor nejustificate ale comportamentului de piață sau ale prețului instrumentelor financiare, generate de o informare incompleta sau asimetrică; 
  • menținerea integrității și transparenței în condițiile unei funcționări ordonate a pieței bursiere; 
  • prevenirea abuzului de piață prin folosirea informației privilegiate în tranzacționarea instrumentelor financiare.

O companie listată are obligația de a asigura un flux corespunzator al informațiilor necesare fundamentării deciziei de investiție a propriilor acționari precum și a unor potențiali investitori.
 
Raportarea continuă: Emitentul are obligația de a furniza, în mod continuu și fără întârziere, pe calea comunicatelor/rapoartelor curente, următoarele: 

  • informații referitoare la activitatea sa (realizări/nerealizări); 
  • informații referitoare la modificări semnificative în situația sa financiară, precum și la performanța și/sau perspectivele afacerii sale. 

De menționat este faptul că acest proces va implica întotdeauna evaluarea informațiilor care urmează să devină publice și care constituie subiectul cerințelor de raportate, putând fi considerată uneori dificilă determinarea informației privilegiate, chiar și în contextul în care aceste cerințe de raportare continuă sunt clar formulate în reglementările în materie (a se vedea secțiunea definiții și clasificări). 

Raportarea periodică: Pentru a duce la îndeplinire acest obiectiv, emitentul va furniza pieței și participanților ei un calendar de comunicare financiară care va cuprinde cele mai importante evenimente planificate: 

  • publicarea rapoartelor anuale; 
  • publicarea rapoartelor semestriale și trimestriale; 
  • data adunării generale anuale a acționarilor; 
  • datele întâlnirilor cu analiști, investitori și brokeri.

Această categorie de raportări constituie un efort repetitiv și are rolul de a furniza informația în manieră periodică, iar scopul final al acesteia este asigurarea accesului echitabil la informația financiară necesară menținerii unei piețe ordonate. Rapoartele anuale, semestriale și trimestriale se întocmesc în conformitate cu prevederile legale incidente. Raportul anual trebuie să cuprindă și o declarație privind conformarea cu prevederile Codului de Guvernanță Corporativă al BVB.

Raportarea continuă și raportarea periodică a emitenților poate fi gasită pe pagina dedicată a fiecăruia din cadrul siteului: www.bvb.ro 

Cum se citesc știrile financiare


Știti deja bine că: Niciodată nu a fost prea ușor să citești o știre financiară.
 
Mai știați, totuși, și că: Nu ai nevoie de o pregătire specială ca să citești o stire financiară. 

Cele mai multe știri financiare par că se adresează cunoscătorilor și nu celor care au mare nevoie de ele. Iar cele mai nefericite știri financiare sunt cele pline de statistici. 

Citești o știre financiară care îți spune că șomajul a crescut cu 1% față de luna trecută? Sau față de anul trecut? Sau că nu a crescut deloc? La ce-ți trebuie să știi asta, dacă nu știi cât de periculoasă este creșterea respectivă pentru jobul tău?! Ți-ar putea spune cineva asta? Nu, nu chiar asta: cât de periculos este „procentulˮ respectiv. Un jurnalist meseriaș ți-ar putea spune, însă, că acum șomajul (numărul de oameni înregistrați fără job) se apropie de nivelul din 2009, cel mai greu al crizei. Sau dimpotrivă, că este aproape de cel mai scăzut nivel din istorie! Ar cita un profesionist al analizei, unul de încredere. Și atunci, ai putea vedea care e tendința. 

Sau citești o știre care spune că, în luna respectivă: „Conturile curente și de economii au crescut cu 12 mld. lei într-un an, în timp ce depozitele la termen au stat pe locˮ, față de aceeași lună a anului trecut. Trecem peste faptul că nici o proporție nu are sens dacă nu ni se furnizează referința: Față de ce valoare a crescut cu atât la sută, sau cu 12 miliarde de lei (știrea respectivă spune până la cât, până la 48,5 mld lei).

La ce te poate ajuta știrea asta, dacă – de exemplu, tocmai ai început să investești la Bursă? În ce măsură ar putea fi influențate prețurile acțiunilor la Bursă de faptul evocat de știrea de mai devreme? Ar putea fi un indiciu care semnalează că va crește (sau nu?) – cererea de acțiuni, respectiv prețurile acestora? Da, dacă ar fi vorba de americani. Oamenii scot mai mulți bani din depozitele bancare care nu mai renteaza deloc și îi țin la îndemână, să profite de oportunități. 
Cu românii este mai greu de judecat așa. Explicația mai la îndemână este aceea că, pentru ei, oportunitățile se concentrează în hipermarket-uri.

Totuși, nu strică să intri pe site-ul BVB mai des, în zilele următoare. 

Și: dacă vezi că indicii cresc, azi, cu peste 2%, ce-o fi? 2% la București, s-ar putea nici să nu fie prea mult. Dacă nu s-a întâmplat nimic “ofensator” pentru piața în străinătate și nici în țară (nu a căzut Guvernul –mai puțin nu prea contează), atunci te poți întreba de unde sunt banii care intră în ring. Ce se cumpără cel mai mult – poate banii vin din depozitele bancare desființate.

Acestea sunt, încă știri ușor de citit.

În general, să vă amintiți  mereu ce pretenții aveți de la o știre.

O știre bună trebuie să fie ca un film bun, ca o piesă de teatru bună. Cu diferențele:

  • titlul trebuie să conțină esențialul informației din știre;
  • știrea începe cu informația esențială (lead-ul);
  • mai departe urmează povestea care îți face utilă informația. Pentru că o asimilezi și o folosești.

Orice știre bine scrisă este un spectacol. 

Este aspirația secretă a unei știri să fie un spectacol bun. Sau măcar aspirația autorului.

Celelalte știri sunt obiecte de inventar / arhivă.

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara