bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

De ce companiile folosesc piața de capital?


Unele companii emit acțiuni pentru a atrage bani de la public (investitori) pentru a se finanța și pentru a-și crește afacerea. Astfel de finanțări pot fi împrumutate sau atrase prin emisiune de acțiuni. Banii pe care o companie îi atrage prin emisiunea de acțiuni către investitori este numită capital social. Alternativa este să atragă banii prin imprumut de la bancă sau prin emisiune de obligațiuni; acestea sunt clasificate drept instrumente de datorie.

Spre deosebire de instrumentele de datorie prin care banii împrumutați trebuie restituiți celor de la care au fost împrumutați, capitalul social reprezintă proprietatea continuă a companiei și, astfel, nu trebuie rambursat. Devenind unul dintre proprietarii sau acționarii unei companii, investitorii își asumă riscul ca acea companie să nu aibă succes. Bineînțeles ca este la fel de important de recunoscut faptul că acționarii câștigă considerabil dacă acea companie are succes.  

De cele mai multe ori o companie alege să atragă finanțări prin “listare” la bursă și emisiune de acțiuni către investitori. Procesul listării permite acțiunilor unei companii să fie tranzacționate pe bursa dintr-o țară. Aceste companii sunt numite companii listate. Ele trebuie să respecte un anumit set de reguli pentru listare al bursei respective, pentru a putea fi admise pe lista oficială. Aceste reguli pot prevede cerințe variate, precum date despre profiturile înregistrate anterior, capitalul emis/plătit, un număr minim de acționari sau publicarea diverselor informații relevante. 
17
Dar listarea pe bursă a unei companii poate aduce de asemenea beneficii economiei țării respective. Odată listate, companiile pot contribui la economie prin:

  • crearea mai multor locuri de muncă;
  • generarea unor venituri suplimentare;
  • dezvoltarea de produse noi și mai bune;
  • promovarea creșterii economice în general.

De cealaltă parte se află investitorii. Cine sunt ei? Sunt persoane fizice în majoritate, care folosesc o parte din banii economisiți pentru a investi în acțiuni sau obligațiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București. În fiecare zi sunt tranzacționate, adică vândute și cumpărate acțiuni cu scopul de a câștiga – din creșterea prețului său din dividende (parte din profitul unei companii). Bineînțeles, prețul acțiunilor poate merge și în jos, așa că este bine ca fiecare investitor sau potențial investitor să ia deciziile bine informat. În România există în prezent aproximativ 80.000 de conturi de investiții deschise, dar numai 25.000-30.000 de investitori fac tranzacții o dată la 6 luni. Deținerea medie este de aproximativ 10.000 de lei – așadar, nu este nevoie de sume mari de bani pentru a face primii pași spre bursă. Cele mai dorite companii de către investitori sunt așa numitele „blue chips” – în special cele care compun indicele principal BET – care cuprinde cele mai mari 13 companii listate.

Un indice bursier surprinde comportamentul de ansamblu al piețtei de capital. Acest lucru se realizează prin acordarea unei ponderi fiecărei acțiuni, proportională cu valoarea sa de piață (capitalizare). În România, BET este indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti. Este important să se înțeleagă că un indice nu urmează o piață întreagă, dar, ca și în cazul indicelui BET - urmărește evoluția celor mai tranzacționate 13 companii listate la Bursa de Valori București (BVB).

În prezent cele mai multe tranzacții se fac cu acțiuni BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Romgaz, OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Conpet, Transgaz, Transelectrica, SIF Moldova și Electrica. De altfel, aceste societăți distribuie și dividende, iar în unele cazuri randamentul este de 7%, 8% sau chiar 10%. Aceste procente par destul de atractive, dacă facem o simplă comparație cu ce oferă un depozit bancar în prezent, sau poate chiar un plasament într-un fond cu venit fix. Însă pașii în „lumea investițiilor” se fac cu grijă, cu o informare temeinică, cu o educare și mai ales o auto-educare.

Ce instrumente pot folosi?


Pentru antreprenori și companii, bursa de valori reprezintă o oportunitate. În primul rând, pentru că piețele de capital reprezintă una dintre cele mai bune alternative la obișnuitele împrumuturi bancare. Companiile emit noi instrumente financiare, prin intermediul piețelor de capital, atunci când au nevoie de bani pentru extindere, cercetare, dezvoltare sau în general pentru finanțarea activităților curente. Cand iau în considerare piețele de capital, antreprenorii au două opțiuni - să împrumute bani de la investitori prin emisiuni de obligațiuni sau să ofere o parte din companie în schimbul banilor - acest lucru are loc când o companie emite acțiuni noi. Unul dintre cele mai mari avantaje ale emisiunii de acțiuni este faptul că se atrage capital fără datorii și fără o obligație legală de a rambursa fondurile obținute, spre deosebire de împrumuturi bancare și obligațiuni. În termeni simpli, când se emit acțiuni, antreprenorii decid să vândă o parte din companie. Cuantumul dreptului de proprietate pe care aceștia doresc să-l vândă depinde, de regulă, de suma de bani pe care vor să o atragă, care poate varia de la câteva procente până la întregul drept de proprietate asupra unei companii (în acest caz, vorbim despre un „exit”).

Pe de altă parte, obligațiunile prezintă interes pentru antreprenori, având în vedere că prin intermediul piețelor de capital aceștia pot împrumuta bani mai ieftin, față de costurile asociate unui împrumut bancar. Spre deosebire de acțiuni, emiterea de noi obligațiuni nu afectează dreptul de proprietate asupra companiei sau asupra modului în care aceasta este condusă.

De ce decid companiile să se listeze?


Pe lânga accesul la capitalul investitorilor, companiile folosesc piețele de capital și în alte scopuri, precum marketing, eficientizarea procesului de management și creșterea reputației. Listarea la bursa de valori este un reper important in viața unei companii și este marcată la Bursa de Valori București printr-o ceremonie oficială, inaugurând astfel prima zi de tranzacționare a acțiunilor companiei. Acest eveniment se bucură întotdeauna de o bună acoperire în mass-media, spre deosebire de împrumuturile bancare care sunt acordate în spatele ușilor închise.

A deveni o companie listată înseamnă însă mult mai mult decât marketing. Prin utilizarea piețelor de capital, companiile dobândesc reputație și încredere din partea partenerilor, datorită regulilor de transparență pe care compania listată se angajează să le urmărească și să le aplice. Fiecare companie listată la bursa de valori are obligația de a publica în mod constant rapoarte în legatură cu activitatea ei și, de asemenea, despre situația financiară, de regulă în fiecare trimestru (la 3 luni). În plus, companiile listate trebuie să-și adapteze modul de organizare și comunicare potrivit unor norme specifice, cunoscute sub numele de guvernanță corporativă și trebuie să se angajeze într-un dialog deschis cu piața - acționarii, potențialii investitori, bursa de valori și autoritățile de reglementare. Acest nivelul de transparență și responsabilitate este important pentru relațiile de business ale companiei - companiile listate la bursa de valori trebuie să se asigure că toți acționarii și investitorii sunt tratați în mod egal și prin urmare, sunt obligate să transmită informații pieței despre evenimentele care ar putea avea efect asupra prețului unei acțiuni.

De ce decid companiile să se listeze?

  • Pentru a atrage capitalul necesar pentru: creștere, extinderea operațiunilor, lansarea de noi produse, îmbunătățirea capacității de producție, finanțarea cercetărilor și dezvoltării, crearea de noi strategii de piață, plata unor datorii;
  • Creșterea vizibilității, reputației, pentru promovare etc;
  • Planuri de stimulare a angajaților prin acordarea de acțiuni;
  • Preluarea altor companii cu plata în acțiuni;
  • Și multe altele, din multe motive specifice.

Deci cum ajunge un instrument financiar de la companie la investitori?


Prima dată, o companie oferă spre vânzare acțiunile emise printr-o Ofertă Publică Inițială (IPO). Primul pas în acest proces este să devină societate pe acțiuni, iar apoi să angajeze un intermediar, de obicei o firma de brokeraj, care va ajuta compania să stabilească obiectivele financiare, respectiv cuantumul capitalului pe care intenționează să îl atragă, precum și prețul estimat al acțiunii. Acest proces poartă denumirea de evaluare a companiei și urmărește să stabilească valoarea reală a companiei și numărul de acțiuni care urmează să fie emise.

Odată ce autoritatea competentă - în România Autoritatea de Supraveghere Financiară - aprobă documentația pregatită pentru IPO (un document numit „prospect”), intermediarul își îndreaptă atenția spre vânzarea acțiunilor câtre investitori. De obicei, intermediarul vinde o parte din volumul acțiunilor marilor instituții precum bănci de investiții, fonduri de investiții sau fonduri de pensii, iar o altă parte o vinde investitorilor individuali. 

După un IPO, acțiunile sunt cumpărate și vândute de către investitori pe o piață numită piață secundară, un loc unde titlurile de valoare sunt tranzacționate după ce au fost oferite pentru prima dată investitorilor, fie printr-un IPO, fie printr-un plasament privat.

În timp ce valoarea acțiunilor din IPO are potențial de creștere rapidă când sunt emise pentru prima dată, acest lucru nu este garantat. Valoarea titlurilor poate scădea sub prețul inițial, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Dar o Ofertă Publică Inițială (IPO) nu este singura opțiune prin care o companie se poate lista pe bursă. Exista mai multe modalități de a deveni o companie listată, metoda cea mai potrivită fiind aleasă de fiecare companie în parte, în funcție de mai multi factori, cum ar fi: strategie, piață, cadrul macroeconomic, etc. Indiferent de modalitatea de listare, pentru admiterea la tranzacționare a unei companii pe Piața Reglementată, aceasta trebuie:

  • să fie o societate pe acțiuni (SA);
  • să aibă o capitalizare anticipată/capitaluri proprii de minimum 1 mil. EUR;
  • să aibă un free-float de cel puțin 25% (acțiuni care nu sunt deținute de companie sau de investitori strategici);
  • să fi funcționat în ultimii 3 ani și să fi întocmit rapoarte financiare auditate pentru ultimii 3 ani.

Pentru admiterea la tranzacționare pe piața AeRO pentru IMM-uri, candidații emitenți trebuie să aibă o capitalizare anticipată de minim 250.000 EUR, estimată fie pe baza unui plasament privat anterior sau a unei Oferte Publice Inițiale (IPO), sau pe baza unui istoric de tranzacționare pe o altă platformă de tranzacționare. În lipsa acestora, capitalizarea anticipată va fi estimată pe baza unei evaluări realizate de către Consultantul Autorizat (Authorized Advisor). Alte criterii care vor fi luate in calcul: free-float-ul, acțiuni disponibile pentru tranzacționare de 10% sau cel puțin 30 de acționari. BVB poate lua în considerare admiterea la tranzacționare pe AeRO a emitenților și în situația în care unul sau mai multe criterii menționate mai sus nu sunt îndeplinite.

Cum devii o companie listată?


Pe Piața Reglementată

Pentru a se lista pe Piața Reglementată, o companie are urmatoarele alternative:

  • Oferta Publică Inițială (IPO) 

Cea mai des utilizată modalitate pentru extinderea bazei de investori este printr-o Ofertă Publică Inițială (IPO, prescurtat de la “Initial Public Offering”), adresată tuturor investitorilor, atât retail, cât și instituționali. Aceasta este prima vânzare catre public a acțiunilor unei companii, care va avea ca rezultat final listarea acestor acțiuni la o bursă, după îndeplinirea criteriilor prezentate mai sus. Acțiunile vândute în ofertă pot fi acțiuni nou emise sau acțiuni existente, scoase la vânzare de către unul sau mai mulți acționari ai societății. IPO-urile sunt utilizate de companii în căutare de capital pentru a se extinde sau dezvolta.

Într-un IPO, emitentul are nevoie de asistența unui intermediar sau a unui consorțiu de intermediari, care ajută la întocmirea prospectului, la stabilirea structurii ofertei, a prețului de ofertă și la determinarea perioadei optime de derulare a ofertei.

Piața de capital din România este capabilă să absoarbă ușor noi oferte publice de dimensiuni mari, având in vedere succesul IPO-urilor recente. Investitorii instituționali locali, precum administratorii de fonduri de investiții și fondurile de pensii, sunt în permanență în căutare de noi oportunități pentru investiții.

Conform unui studiu recent al BVB, o companie atractivă pentru Piața Reglementată are o poziție financiară solidă și cu perspective bune de creștere, își deșfășoară activitatea într-un domeniu cu reprezentativitate redusă la BVB, precum IT, Agribusiness, Retail, Food & Beverage, Materials, Real - Estate, Telecom, etc., are o capitalizare estimată a free-float-ului de minim 15 mil. EUR și nu are poziții de cash excesiv sau investiții semnificative în afara obiectului principal de activitate.

Cu cât companiile se apropie mai mult de profilul descris mai sus, cu atât acestea vor avea șanse mai mari de succes în cazul derulării unei oferte publice de acțiuni la Bursa de Valori București.

  • Plasament privat

Plasamentul privat, pe de altă parte, este o ofertă de acțiuni care nu este adresată publicului larg și poate fi utilizată de companiile care vor să se listeze la BVB. Pentru a derula un plasament privat trebuie îndeplinite o serie de condiții, una dintre acestea fiind numărul de investitori cărora le este adresată oferta și care trebuie să fie mai mic de 150. Pentru un plasament privat nu este necesar un prospect de ofertă. Un prospect de admitere la tranzacționare va fi însă necesar ulterior, atunci când compania va solicita listarea pe Piața Reglementată, dacă toate celelalte cerințe sunt îndeplinite.

  • Listare tehnică (listare fără ofertă)

O companie se poate lista și fără să deruleze în prealabil o ofertă publică, dacă sunt îndeplinite cerințele privind mărimea, free-float-ul și vechimea. Va fi solicitat un prospect pentru admiterea la tranzacționare a companiei pe Piața Reglementată.

  • Transfer de pe ATS pe Piața Reglementată

Companile listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare (ATS), care ating o anumită mărime și ajung într-o etapă de dezvoltare în care țintesc o valoare mai mare de finanțare sau doresc o vizibilitate mai bună pot lua în considerare transferul pe Piața Reglementată. Acest transfer va atrage o nouă bază de investitori și poate crește lichiditatea acțiunilor companiei respective. Este necesar un prospect pentru admiterea la tranzacționare a companiei pe Piața Reglementată.

  • Listare duală

O listare duală este o modalitate de listare la Bursa de Valori București pentru o companie care este deja listată pe o altă bursă. Poate fi utilizată de companiile care au afaceri în Romania și care vor să câștige mai multă vizibilitate sau să obțină finanțare de la o bază nouă de investitori. Cu unele excepții prevăzute de legislația în materie, un prospect va fi solicitat pentru listarea companiei pe Piața Reglementată.

Pe piața AeRO

Pentru listarea pe AeRO o companie are următoarele alternative:

  • Oferta publică inițială de acțiuni (IPO) – necesită realizarea unui prospect și prin urmare parcurgerea procedurilor legale și regulamentare;
  • Plasamentul privat – ofertă adresată către un număr limitat, de până la 150 de potențiali investitori. Plasamentul privat nu necesită realizarea unui prospect și aprobarea acestuia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară;
  • Listarea tehnică – listarea are loc fără derularea în prealabil a unei oferte publice.

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara