bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Rolul unui broker:


În domeniul bursier, brokerul (intermediarul) este definit ca o persoană juridică autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să negocieze cererea și oferta și să încheie tranzacții în numele clientului său.

Alegerea brokerului seamănă cu selectarea unei bănci atunci cănd se dorește obținerea unui împrumut sau constituirea unui depozit.

Este important de știut că dacă vrei să vinzi sau să cumperi acțiuni pe bursă e necesar să îți deschizi un cont la o firmă de brokeraj autorizată, persoanele fizice obișnuite neavând acces direct la sistemul de tranzacționare al pieței.

Primul pas pe care îl poți face este să vizitezi site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro). Aici poți găsi la categoria Intermediari o listă completă cu societățile de brokeraj, aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.  

  • Poți alege între un cont online, un cont asistat de broker și un cont discreționar;
  • Un broker este întotdeauna la curent cu evenimentele din piață;
  • Daca nu ai timp să urmărești știrile, îți poți suna brokerul pentru a rămâne conectat;
  • Daca nu ai experiență, un broker este cea mai bună opțiune pentru a începe să investești;
  • Brokerul te va ajuta să îți creezi un portofoliu difersificat;
  • Brokerul îți va prezenta avantajele și riscurile asociate fiecărui produs în parte;
  • Brokerul te va ajuta să afli ce profil de risc ai pentru a determina ce instrumente ți se potrivesc;
Cum devii investitor și cum stabilești relația cu un broker
Informații oferite de Tradeville

Unde și cum poți alege un broker?


Site-ul BVB și această platformă oferă statistici privind activitatea de tranzacționare a fiecărei societăți, precum și informații despre localitațile unde este prezentă prin sucursale și agenții. În funcție de aceste criterii se poate face apoi o listă scurtă pentru a afla mai multe detalii despre serviciile oferite. 
Gama de instrumente financiare oferită de broker este un criteriu important mai ales pentru investitorii experimentați. 

În principal, serviciile furnizate includ pe lângă activitatea de tranzacționare și servicii de subscriere la noi emisiuni de acțiuni (IPO), rapoarte de analiză, rapoarte de informare periodice (zilnice, săptămânale, lunare, trimestriale) sau acces la o bază de date cu informații financiare despre emitenți.

Trebuie să știi că activitatea de tranzacționare presupune anumite costuri. Pe de o parte sunt tarifele percepute de piață, iar pe de altă parte comisioanele brokerului. Ceea ce trebuie să cauți este un serviciu de tranzacționare deschis pe baza unui contract transparent și fără costuri ascunse și care să fie la un nivel care să nu afecteze randamentul investiției.

Între ce tipuri de cont poți alege?


Societățile de brokeraj autorizate de către ASF vă pun la dipoziție o multitudine de conturi de tranzacționare pentru a corespunde cerințelor fiecărui tip de investitor, și anume: conturi de tip cash, tranzacționare în marjă, conturi discreționare. 
 
  • Conturi de tip cash oferă accesul la tranzacționarea intrumentelor financiare pe piața spot. Acest tip de cont presupune existența sumei integrale de bani necesare achiziției de acțiuni, precum și a sumelor aferente taxelor și comisioanelor percepute de către intermediar, sau eventuale taxe impuse de către piețele pe care se derulează tranzacții. Sumele de bani rezultate în urma tranzacțiilor efectuate de către client vor fi disponibile în 2 zile lucrătoare de la data tranzacției, aceeași perioadă de decontare fiind valabilă și în cazul achiziției de acțiuni. Investitorul poate opta pentru deschiderea unui cont de tranzacționare online, sau poate beneficia de asistența aplicată a unui broker. 
  • Conturi de tip marjă permit tranzacționarea produselor derivate cu activ suport indici, mărfuri și acțiuni. Prin intermediul acestui cont, investitorul are nevoie doar de un procent din valoarea totală a tranzacției (marjă) pentru a beneficia de mișcările de preț ale activului suport aferent. Marja reprezintă o garanție de bună execuție pe care furnizorul platformei de tranzacționare o blochează în contul clientului, aceasta fiind stabilită și calculată în timp real de către intermediar (market maker). De asemenea, necesarul de marjă poate suferi modificări în funcție de volatilitatea pieței și percepția asupra riscului. Conturile de tip marjă sunt potrivite pentru investitorii dispuși să își asume un risc suplimentar, având în vedere că facilitează obținerea unor profituri sporite, însă, în același timp, pot duce la marcarea unor pierderi considerabile în momentul în care piața se mișcă în defavoarea poziției investitorului. 
  • Conturi discreționare Acest tip de cont presupune ca resursele financiare ale unui investitor să fie administrate de către un broker avizat și reglementat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în acest sens.  Banii vor fi investiți de către un broker cu experiență pe piața de capital, titularul de cont primind periodic rapoarte referitoare la activitatea derulată pe contul de tranzacționare, situația disponibilului de cash, strategia investițională avută în vedere. 

Ce ar fi bine să știi înainte de deschiderea unui cont:


  • Află care este tipul de cont de care ai nevoie (stabilește obiective de investiții, venitul alocat acestora și profilul tău de risc – speculativ sau investițional);

  • Compără costuri vs beneficii: comision standard sau negociabil, performanța platformei de tranzacșionare; seriozitatea brokerului ales;

  • Alege un broker ce îți oferă acces la o gamă variată de servicii: analiză tehnică și fundamentală, acces la seminarii și webinarii precum și o gamă variat de instrumente;

  • Înainte de a alege un broker asigură-te că este reglementat și autorizat să presteze servicii în România, că are vechime în piață și că se potrivește cerințelor tale;

  • Deschiderea unui cont: se completează un set de documente cu datele personale, profilul investițional precum și serviciul ales. Alături de documente justificative acestea sunt trimise în original la sediul broker-ului ales;

  • Alimentarea contului cel mai frecvent se face online - ordin de plată, transfer bancar - sau prin depundere bancară;

  • Documentează-te privind investițiile - începe prin a studia noțiunile de bază în tranzacționarea acțiunilor/ obligațiunior/ETF-urilor, cât de riscante sunt, astfel încât la final să îți poți crea un portofoliu diversificat. 


Atenție: 

Materialele Tradeville au rol exclusiv informativ, de orientare și de suport de învățare și nu reprezintă o sugestie de investiție sau analiză financiară. Investiția în instrumente financiare presupune riscuri specifice, pe care fiecare investitor trebuie să le analizeze în raport cu propria persoană.



CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara