bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_left Depozitarul-Central OTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copy tradeville fluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
close BCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Ce sunt acțiunile?


O acțiune este o unitate de proprietate într-o companie, care a decis să vândă o parte dintre aceste părți de proprietate. Acțiunea reprezintă o unitate în capitalul companiei. Atunci când deții una sau mai multe acțiuni într-o companie ești acționar. în schimbul investiției într-o companie, acționarii câștigă dreptul unei părți din viitoarele câștiguri ale firmei, care ar urma să fie distribuite ca dividende și alte beneficii, precum dreptul să votezi la adunările generale ale acționarilor. Acțiunile sunt dematerializate și sunt tranzacționate electronic. Investiția în acțiuni listate este realizată pentru dividend sau pentru câștigul de capital din diferențele de pret la cumpărare și vânzare.

Acțiunile tranzacționate la bursă sunt cele mai populare investiții de pe piața de capital, deoarece reprezintă un echilibru optim între riscul asumat (mai mare decât în cazul obligațiunilor, dar, totodată, mai mic decât în cazul instrumentelor cu levier) și câștigul potențial așteptat (care ar trebui să se situeze peste cel al dobânzii la obligațiuni). 

Există mai multe criterii de clasificare a acțiunilor în funcție de caracteristicile acestora. Cele mai întâlnite tipuri de acțiuni sunt acțiunile comune, însă unele companii pot decide să emită și acțiuni preferențiale. 

Acțiunile comune prezintă toate drepturile și caracteristicile discutate mai sus:

  • dreptul de proprietate asupra patrimoniului companiei;
  • dreptul de vot în Adunarea Generală a Actțonarilor (AGA);
  • dreptul de a încasa dividend dacă societatea încheie exercițiul financiar anual cu profit, iar în AGA se hotărăște repartizarea de dividend. Acest dividend este, așadar, variabil în funcție de rezultatele și politica pe care o are compania (de a investi în dezvoltarea activității sau de a distribui dividende acționarilor).

Acțiunile preferențiale implică:

  • un dividend fix precizat încă de la început și care este încasat în fiecare an în care compania a realizat profit;
  • o limitare sau eliminare totală a dreptului deținătorilor de a participa la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și de a vota. Așadar, o companie promite plata cu regularitate a unui dividend mai ridicat pentru acționarii care cumpără acțiuni preferențiale, dar aceștia nu au dreptul să se implice în niciun fel în activitatea acesteia și nu pot influența deciziile care se iau în AGA.

Atunci când acțiunile comune se tranzacționeaza la bursă concomitent cu acțiunile preferențiale, prețurile lor vor fi diferite, tranzacționându-se pe piețe diferite.

De ce investițiile în acțiuni sunt atât de populare? Pentru că mizează pe potențialul de creștere al acestora și pe generarea unui venit. Dacă valoarea de piață a unei companii crește, pe baza rezultatelor companiei, profitabilitate, așteptări optimiste ale investitorilor, acționarii vor simți efectele pozitive în creșterea investiției lor. Pe de altă parte, fiecare investiție are un risc, sau probabilitatea să nu câștigi cât te aștepți, iar pretul acțiunilor să scadă sau să nu mai distribuie dividend în cazul în care are pierderi.

Revenind acum la beneficiile investiției în acțiuni, pe langă câștigul de capital pe care îl poți încasa când acțiunile cresc în valoare, mai există situația în care compania distribuie dividende. Dividendele sunt sumele plătite acționarilor din profitul net al companiei la sfârșitul unui an financiar. De obicei dividendele se plătesc în numerar, însă pot fi distribuite și sub formă de acțiuni suplimentare în companie. Plata dividendelor este o modalitate prin care acționarii sunt răsplătiți pentru furnizarea de capital către companie.

Cum investești în acțiuni?


Pentru a investi în acțiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București, trebuie să deschizi un cont la un intermediar. Când deschizi un cont de tranzacționare, înainte de a efectua orice tranzacție, trebuie să depui banii necesari pentru a acoperi viitoarele achizitii de instrumente financiare. Contul poate fi creditat de asemenea cu instrumente financiare dobandite în timpul Programului de Privatizare în Masă (MPP), moștenite sau transferate dintr-un cont de la un alt intermediar. Odată ce banii sau instrumentele financiare au fost transferate în cont, poți cumpăra sau vinde intrumente financiare, conform propriilor obiective de investiții.

Alegerea unei firme de brokeraj este începutului acestei călătorii. Poți consulta lista brokerilor autorizați la Bursa de Valori București accesând acest link: www.fluentinfinante.ro/gaseste-un-broker. Pentru alegerea brokerului, poți lua în considerare aspecte cum ar fi locația, comisioanele aplicate, serviciile pentru care sunt autorizați, dar și informațiile furnizate pe pagina de internet a BVB cu privire la activitatea lor de tranzacționare.

În orice caz, inainte de a începe să contactezi intermediarii, ar trebui să știi că există trei tipuri de conturi care pot fi deschise la un broker:

  • Asistat: cu un cont asistat, consulți brokerul înainte de a transmite ordinele de tranzacționare, fie la sediul acestuia, ori prin telefon sau email. Indiferent de mediul prin care sunt transmise, ordinele și discuțiile purtate vor fi înregistrate. Odată ce stabilești împreună cu brokerul ordinele pe care vrei să le execute, acesta le va transmite departamentului de tranzacționare care îți va plasa ordinele în sistem, iar apoi va aștepta să fie executate cu ordine de sens contrar. Cu un cont de tip asistat, unii brokeri pot impune o sumă minimă pe care trebuie să o investești în vederea deschiderii contului. Aceasta nu este o regulă generală și ar trebui să consulți diverse firme de brokeraj din zona în care locuiești.
  • Online: facilitățile de tranzacționare online sunt acum disponibile la majoritatea intermediarilor autorizați la Bursa de Valori București. Platforma online de tranzacționare îți asigură în orice moment accesul la sistemul de tranzacționare și la toate informațiile din piață necesare adoptării deciziilor importante. Tranzacționarea online simplifică procesul de tranzacționare oferind investitorului posibilitatea de a acționa rapid și independent. În general, nu există o regulă în ceea ce privește investiția minima, iar dacă există, aceasta variază de la un broker la altul și începe de la o mie de lei. Ești curios să vezi cum arată tranzacționarea printr-o platformș online? Poți încerca în mod gratuit un cont demo de tranzacționare pe platforma Arena-XT Demo, încarcat virtual cu 20 mii LEI.
  • Discreționar: contul discreționar este un cont în care un client permite unui broker să ia decizii de cumpărare și vânzare de instrumente financiare în numele clientului. În acest caz, brokerul poate executa anumite tipuri de tranzacții fără acordul prealabil al clientului. Pentru a activa un cont discreționar, investitorul trebuie să semneze un contract prin care declară că autorizează anumite tranzacții și alte condiții de colaborare. În mod uzual, aceste tipuri de conturi sunt disponibile pentru acei investitori care dețin sume mai mari de bani.

După ce îți deschizi un cont de tranzacționare la un broker, poți selecta companiile în care investești. 

Cum se formează prețul acțiunilor?


Se spune că o acțiune valorează exact atât cât este dispusă o persoană să plătească la un moment dat pentru aceasta. Cumpărătorii și vânzătorii sunt cei care determină prețul unei acțiuni. După ce au acumulat suficiente informații, investitorii decid cât sunt dispuși să plătească pentru o acțiune. Schimbări în percepția acestora determină fluctuații ale prețului acțiunilor. Întocmai ca prețul unui produs sau serviciu, prețul acțiunii este determinat de cerere și ofertă. Cererea este creată de cei care vor să cumpere acțiuni de la investitorii care le dețin deja. De cealaltă parte avem oferta, reprezentată de deținătorii de acțiuni care sunt dispuși să le vândă la un anumit preț. Evident, cu cât interesul pentru o acțiune este mai mare, cu atât cererea va fi mai mare, iar acest lucru va duce la o crestere a prețului, în contextul în care oferta va fi mereu limitată la numarul de acțiuni emise și aflate în circulație. 

Este important de știut că anumiți factori sau, mai bine zis, percepția asupra acestor factori va genera fluctuații în raportul dintre cerere și oferta și, implicit, în prețul acțiunilor. Factorii economici, precum creșterea veniturilor sau vânzărilor companiei, lansarea de noi produse, schimbările din conducere sau din legislație, influențeazp prețul prin intermediul deciziilor investitorilor de a cumppra sau vinde. De aceea este foarte important ca investitorii sp fie la curent cu știrile, atât cele macroeconomice, cât și cele strict legate de companii pentru a explica evoluția de zi cu zi a prețurilor din piață, să poată estima dinamica viitoare a companiei și a acțiunilor acesteia. Pentru că toți investitorii au dreptul să fie la curent cu ce se întâmplă pe piețe, informații relevante în acest sens pot fi găsite cu ușurință în presa financiară sau prin consultarea rapoartelor de analiză furnizate de casele de brokeraj.

De ce să devii investitor în acțiuni?


Principalele argumente pentru a investi în acțiuni sunt:

1.   Acțiunile sunt o investiție lichidă

Vânzarea unei proprietăți poate dura luni. Vânzarea unei acțiuni poate dura secunde. Acționarii pot alege să vândă acțiunile pe care le au la o companie sau doar o parte din acestea. O astfel de opțiune nu este valabilă în cazul unei proprietăți. Ulterior unei tranzacții, investitorii pot retrage banii in 2 zile, timp în care banii sunt schimbați pe acțiuni utilizând sistemul de decontare al Depozitarului Central.

2.  Este ușor să stabilești valoarea reală a acțiunilor

Un alt avantaj este că valoarea  unei investiții în acțiuni poate fi stabilită cu ușurință. Este simplu deoarece poți vedea zilnic evoluția acțiunilor pe website-ul bursei, prin intermediul aplicațiilor de mobil, aplicațiilor de tranzacționare, sau în ziare.

3.  Diversificare

Crearea unui “coș de acțiuni” (un portofoliu de acțiuni) îți permite să investești în diverse sectoare ale economiei. Prin investiția în companii care activează în diverse sectoare ale economiei, îți minimizezi potențialele pierderi pe unul dintre sectoarele care subperformează. Spre exemplu, dacă prețul acțiunilor companiilor din sectorul bancar scade, al celor din sectorul energetic sau farma poate crește. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care un portofoliu bine echilibrat de acțiuni surclasează invariabil multe alte tipuri de investiții. 

4.  Randament și Dividende

Principalul câștig din investiția în acțiuni vine din creșterea prețului în timp – cumpără ieftin și vinde scump! În afară de creșterea prețului, poți beneficia de dividende. Dividendele sunt câștigurile plătite acționarilor din profiturile înregistrate de companie, fie în bani sau în acțiuni. Este o modalitate prin care acționarii sunt recompensați pentru că au asigurat capital companiei. De regulă, dividendele sunt plătite o dată pe an, în funcție de politica pe care o are compania cu privire la distribuția profitului. Nivelul dividendului poate fi mai mic dacă firma vrea să se dezvolte, caz în care rata dividendului sau dividendul/prețul acțiunii ar putea fi mai mică. Spre comparație, o companie matură ar putea opta pentru o rată mai mare de distribuție, în cazul în care nu are nevoie de investiții.

În 2016, randamentele dividendelor depășeau, in anumite cazuri, chiar si 15%, cu mult peste dobanda anuală medie de circa 1,5% pe care bancile o acordă în prezent la depozitele în lei. În ultimii ani, randamentele dividendelor companiilor românești au fost net superioare dobânzilor de la depozitele bancare și printre cele mai mari din lume.

5.  Este mai ușor decât crezi

Investiția în acțiuni este un proces simplu – milioane de oameni fac acest lucru în toata lumea! Investiția în acțiuni necesită serviciile unui intermediar (așa cum un depozit necesită serviciile unei bănci). Deschiderea implică semnarea unui contract de intermediere, iar cumpărările pot începe imediat ce banii au fost transferați în acel cont. Tranzacționarea se face electronic, iar la finalul zilei investitorul va primi confirmarea de execuție a tranzacției și un extras de cont. Lista completă a intermediarilor se găsește pe www.bvb.ro, Secțiunea Intermediari.

Cum poți câștiga bani din investiția în acțiuni?


Pentru că am detaliat principiile generale de stabilire a prețului, cum poți câștiga bani din investiția în acțiuni? Aceasta este motivația principală a oricărei investiții. 

Există două modalități prin care poți câștiga din cumpărarea de acțiuni – urmare a creșterii prețului acestora după cumpărare și din încasarea de dividende.

  • Creșterea prețului, sau, cum se mai numește, “câștigul de capital”, este profitul pe care îl obții după ce vinzi o acțiune la un preț mai mare celui la care ai cumpărat-o. Idealul este “să cumperi ieftin și să vinzi scump”, dar asta nu înseamnă că nu poți cumpăra la un preț ridicat și vinde la un preț și mai ridicat! De exemplu, dacă achiziționezi o acțiune la 20 lei și o vinzi la 40 lei, câștigul este de 20 lei sau, în procente, 100%. Pe de altă parte, prețul poate să și scadă, dar trebuie să știi că nu pierzi nimic atât timp cât nu vinzi acțiunile la un preț mai mic, adică nu marchezi pierderea. Prețurile scad și cresc de-a lungul timpului, ai mereu opțiunea de a-ți păstra investiția până când prețul din piață este la nivelul dorit și ești dispus să vinzi deținerea. Este important să investești cu grijă și doar acei bani de care nu vei avea nevoie pentru un interval îndelungat de timp.
  • O a două sursă de câștig din acțiuni este dividendul, adică o parte din profitul companiei. La Bursa de Valori București, numeroase companii plătesc dividende în fiecare an, dacă obțin profit și nu decid să-l reinvestească. Dividendul este profitul repartizat distribuit pentru o acțiune, sumă aprobată de adunarea generală a acționarilor companiei. Așadar, dacă deții, 1000 acțiuni într-o companie care distribuie un dividend de 1 leu pe acțiune, în contul tău de tranzacționare vor intra 1000 lei, aferenta deținerii tale de acțiuni la compania respectivă! Dividendul poate fi distribuit și sub formă de acțiuni suplimentare, în loc de numerar. Aceste tipuri de plăți pot să apară atunci când o companie vrea să-și recompenseze investitorii, dar nu deține numerar pentru a-l distribui. 

Să reținem la final că obiectivul fiecărui investitor este să obțină profit din investițiile realizate. Pentru a obține asta e nevoie de stabilirea unei strategii de investiții, cu obiective monetare și de durata. În plus față de aceasta, un investitor trebue să fie echipat cu răbdare și atenție, pentru a vedea cele mai bune oportunități pe durata investiției. Nici un câștig nu vine fară risc, cu excepția titlurilor de stat. Astfel cheia în atingerea obiectivului de investiții este să existe un echilibru între câștig și riscul asumat, care să se potrivească profilului investitorului. 

Ce riscuri există?


Acțiunile reprezintă o participare la capitalul social al unei companii. Acționarii dețin un drept de proprietate asupra activelor nete ale companiei, proporțional cu numărul de acțiuni deținute. Acționarii au dreptul să fie informați cu privire la activitatea companiei, să participe și să voteze în cadrul Adunărilor Generale ale Acționarilor (AGA) și să încaseze dividende dacă societatea a avut profit. De cealaltă parte, dacă situația financiară a companiei se înrăutățește și aceasta ajunge în insolvență sau faliment, acționarii sunt ultimii care sunt despăgubiți, după ce se plătesc creditorii garantați și deținătorii de obligațiuni emise. Din acest motiv gradul de risc asociat deținerii de acțiuni este mai mare decât în cazul obligațiunilor, pentru care, în caz de faliment, deținătorii de obligațiuni își primesc fondurile investite înaintea acționarilor.

CURSURI ONLINE

Lectia urmatoare
Lectia anterioara