For the complete experience, please enable JavaScript in your browser.
bvb_fluent_in_finante-logo
© Fluent in finante 2016. All Rights Reserved.
facebook
twitter
linkedin
youtube
este un concept creativ realizat de:
BVB-logo-RO_leftDepozitarul-CentralOTP-AM-Romania-SAI-SA-+-member-copytradevillefluentinfinante-footer-logo
Aboneaza-te la Newsletter
Fii parte din comunitatea noastra! Lasa-ne adresa ta de e-mail si vei fi conectat la cele mai importante stiri si evenimente.
ABONEAZA-TE
closeBCR Pensii
Platforma Universala pentru Investitori
INITIATOR:
bt-capital-new-logo

Ce este economisirea si ce este investitia


Economisirea este excesul veniturilor tale fata de cheltuielile tale. In general, aceasta se face in conturi de economii la banci sau in depozite bancare. Banii sunt in siguranta, primesti o dobanda mica si sunt la indemana, putand fi accesati atunci cand ai nevoie de ei. Totusi, un plan de economisire nu iti poate aduce un castig ridicat pe termen lung, si luand in considerare impactul inflatiei, sau cresterea generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, probabil ca puterea reala de cumparare a banilor va scadea. Investitiile, pe de alta parte, te pot ajuta sa iti cresti averea. Desi valoarea unor investitii poate creste sau scadea in timp, pe termen lung analizele de piata au demonstrat ca investitiile aduc un castig mai mare decat conturile de economii.

Este important sa iei in considerare efectele inflatiei asupra banilor tai. Inflatia este cresterea generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor. Pe masura ce preturile acestora cresc, valoarea monedei, leul spre exemplu, scade si o persoana ajunge sa nu mai poata cumpara la fel de mult cu aceeasi suma de bani ca anul trecut.

In esenta, diferenta intre economisire si investitie este aceea ca economiile sunt doar bani pusi deoparte, care te ajuta sa pastrezi banii, in timp ce investitiile presupun ca banii tai sa se multiplice intr-o perioada de timp.

Investitiile au trei obiective cheie: siguranta, castig si lichiditate. Intr-un scenariu ideal, aceasta inseamna ca o persoana isi doreste ca investitia sa fie absolut sigura, in timp ce genereaza castiguri atractive si, totodata, ofera o lichiditate ridicata. Totusi, realitatea arata ca este dificil sa ai in acelasi timp toate aceste trei obiective. De obicei, un obiectiv il indeparteaza pe altul. Spre exemplu, daca o persoana isi doreste castiguri ridicate, va trebui sa isi asume unele riscuri; sau daca vrea lichiditate mare, va trebui sa faca un compromis in ceea ce priveste castigul. Din acest motiv, fiecare persoana are nevoie de propriul plan de investitii care sa se potriveasca situatiei sale – nevoilor financiare in functie de varsta, a stadiului in care se afla cariera sa, marimea familiei, nevoile altor membri ai familiei etc.

Primii 4 pasi spre castigarea independentei financiare 

1. Cheltuie mai putin decat castigi 
Aceasta maxima poate parea evidenta, insa oamenii au dificultati in aplicarea sa. Daca cheltui mai mult decat castigi, nu vei reusi niciodata sa devii independent financiar. Vei plati bani pentru altii pentru tot restul vietii tale. Cu cat incepi mai repede sa aplici aceasta regula in viata ta, cu atat mai bine, dar niciodata nu este prea tarziu.

2. Economiseste minim 10% din veniturile tale si investeste-le intelept 
Daca nu economisesti in timpul vietei profesionale active sau incepi mai tarziu, sunt sanse sa te pensionezi sarac. Economisirea unei sume fixe lunare din banii pe care ii ai la dispozitie sau ulterior din salariu te poate ajuta sa acumulezi bani pentru viitor. Cheia este insa sa investesti sumele economisite, pentru a-ti creste averea in timp. Sa incepi chiar cu 50 de lei pe luna poate genera rezultate bune pe termen lung, atat timp cat banii sunt alocati intelept si li se permite sa creasca prin intermediul diverselor instrumente financiare. Spre exemplu, mai jos ai un tabel care evidentiaza evolutia valorii economiilor lunare, in timp si cu un randament de 6% pe an. Atat suma economisita este lunara, cat si dobanda platita este lunara.

Despre Bursa


Intr-o definitie simplificata, Bursa este o piata, un loc unde se vand si se cumpara diferite active – actiuni, obligatiuni sau alte instrumente financiare – cu respectarea reglementarilor specifice pietei de capital. 

Bursa, ca operator de piata, are rolul sa faciliteze fluxurile de bani intre investitori (cei care economisesc capital si vor sa il investeasca, „sa il inmulteasca”) si emitentii de actiuni (cei care au nevoie de capital pentru investitii in vederea dezvoltarii afacerii lor).

Atunci cand investitorul crede ca o companie are potential de dezvoltare, ii cumpara actiunile in primul rand pentru a participa la afacere si abia apoi, in al doilea rand, pentru a le vinde mai scump dupa regula nescrisa a pietei de capital: “Cumpara ieftin si vinde scump!”.

Investitorii pot cumpara astfel actiuni nou emise, operatiune prin care firma obtine fluxul de numerar necesar pentru investitii ce duc la cresterea valorii sale, respectiv cumpara actiuni disponibile la tranzactionare, numerarul mergand la vanzatorul actiunilor.

Tranzactiile la Bursa de Valori Bucuresti se deruleaza printr-un mecanism care asigura accesul direct si continuu al intermediarilor (brokerilor) la informatiile referitoare la pret si la rapoartele furnizate de emitentii listati, oferind astfel posibilitatea clientilor de a lua decizia de investitie.
La Bursa, cumparatorul nu se intalneste efectiv cu vanzatorul, ci tranzactia se realizeaza prin intermediul unui broker autorizat, denumit intermediar participant la piata. Astfel, clientul da brokerului ordinul de cumparare/ vanzare, brokerul introduce ordinul in sistemul bursei unde se intalneste cu alte ordine, iar dupa negocierea pretului, are loc tranzactia. Bursa transmite apoi brokerului confirmarea realizarii tranzactiei, iar Depozitarului Central datele participantilor pentru compensarea/decontarea tranzactiei. Depozitarul Central realizeaza, ulterior, transferul de proprietate al actiunilor contra plata, intre conturile intre care s-au realizat tranzactiile. Banii/actiunile intra in contul brokerului care, ulterior, le distribuie clientului pentru care a intermediat tranzactia.

Intelegerea pietelor si a finantarii prin intermediul bursei


De obicei, economiile personale ale unui antreprenor si, daca este necesar, contributii de la prieteni/rude sunt sursa de fonduri pentru inceperea unei afaceri noi. Pentru un proiect mare, insa, intrucat necesarul de finantare este mai mare, companiile vor avea nevoie de credite, dar vor merge chiar dincolo de acestea. Astfel, disponibilitatea capitalului este unul dintre cele mai importante aspecte in infiintarea sau extinderea unei afaceri la scara larga. Exista o modalitate de a atrage capital dincolo de cercul apropiat de prieteni si rude. Aceasta implica atragerea capitalului de la publicul din intreaga tara prin vanzarea de actiuni ale companiei pentru prima data, operatiune cunoscuta si sub numele de listare. Procesul este de obicei numit Oferta Publica Initiala sau IPO.

Pentru aceasta, compania trebuie sa invite investitorii printr-un document de oferta care include detalii complete despre istoricul companiei, proiectul sau, modelul sau de afacere, estimarile privind profitabilitatea etc. Cand cuiva i se pare convingatoare aceasta oportunitate de investitie, poate subscrie in oferta publica, iar dupa alocare devine actionar al companiei. Acesta este motivul pentru care, prin agregare, chiar si sumele mici de la un numar foarte mare de persoane ajung sa fie capital utilizabil pentru corporatii. Mecanismul prin care companiile atrag bani de la public este numit piata primara.
Introducere in domeniul pietelor de capital
Informatii oferite de Bursa de Valori Bucuresti

Lectia urmatoare
Lectia anterioara
   

CURSURI ONLINE

* randament anual 6%

3. Creaza-ti un plan de investitii si permite investitiilor tale sa creasca 
Asa cum spunea si Winston Churchill, “daca esuezi in planificare, iti planifici sa esuezi”. Daca vrei sa iti indeplinesti obiectivele investitionale, oricare ar fi acestea, este foarte important sa iti creezi un plan de investitie. Apoi, trebuie sa iti urmezi planul si doar sa il adaptezi atunci cand apar schimbari semnificative al factorilor de baza. In mod ideal, lasa investitia in pace si lasa magia compunerii sa lucreze. Dar incepe acum.

4. Intelege Puterea Compunerii (the power of compounding)
Principiul compunerii arata ca si o suma mica de bani, dar in timp, poate ajunge o investitie uriasa. Pentru tine asta inseamna ca daca investesti, chiar si o suma mica, intr-un activ a carui valoare creste in timp, si apoi reinvestesti castigul din investitia ta (dobanda pe care o primesti, chiria pe care o incasezi pentru investitia in proprietatea pe care ai inchiriat-o, sau dividendele primite de la compania unde esti actionar), magia compunerii va face miracole pentru tine.
2
Tranzactia implica doua fluxuri intre cumparator si vanzator: fluxul de transfer al banilor si fluxul de transfer al instrumentelor financiare prin transcrierea noului detinator in registrul actionarilor. Derularea si finalizarea tranzactiei se efectueaza in intervalul T+2, adica la doua zile lucratoare de la data tranzactiei. Astfel, in a doua zi lucratoare de la tranzactie, cumparatorul are in portofoliu instrumentele achizitionate, iar la vanzator ajung banii incasati pentru instrumentele vandute. Vei afla mai multe despre instutitiile specifice, relatia dintre un investitor si broker, cum sa tranzactionezi si multe alte informatii utile in urmatoarele capitole din aceasta platforma. 
Este de retinut faptul ca atunci cand tu esti actionar si ai nevoie de banii tai, poti vinde aceste actiuni altor actionari sau unor noi investitori pe bursa. Astfel de tranzactii nu reduc sau afecteaza capitalul unei companii. Bursele aduc laolalta astfel de vanzatori si cumparatori prin intermediul brokerilor si faciliteaza tranzactionarea. Astfel, companiilor care atrag bani de la public li se cere sa listeze neaparat actiunile la o bursa care permite tranzactionarea din orice colt al tarii. Mecanismul cumpararii si vanzarii actiunilor pe o bursa este cunoscut sub numele de piata secundara.

Nu trebuie neaparat sa cumperi actiuni la o companie in cadrul unei oferte publice initiale. Oricand poti cumpara actiuni la orice companie listata la bursa.

Ca actionar, esti co-proprietar al companiei si indreptatit sa beneficiezi de toate drepturile de proprietate, inclusiv de dividend: profitul distribuit de companie proprietarilor. In decursul anilor daca o companie performeaza bine, alti investitori vor dori sa devina proprietari ai unei astfel de companii prin cumpararea actiunilor companiei. Rezultatele bune ale companiei emitente (profituri, crestere, dividende) duc la cresterea cererii pentru aceste actiuni, care duce la cresterea pretului actiunilor. Astfel, ai oportunitatea sa vinzi actiunile tale la un pret mai mare decat cel la care le-ai cumparat. In acest mod iti poti creste averea, bineinteles daca ai facut alegerea buna inca de la inceput atunci cand ai cumparat actiuni la compania potrivita. Reversul este la fel de valabil! Din acest motiv este important ca un investitor sa fie informat atunci cand face o alegere. 
3 graph_table_ff